MIG staat voor Metal Inert Gas. Deze lastechniek wordt toegepast bij hoog-gelegeerde staalsoorten, zoals aluminium, koper en nikkel. Over het algemeen wordt bij MIG lassen gerefereerd naar het lassen van aluminium. Verder wordt MIG vaak in één adem genoemd met MAG lassen; er wordt dan ook vaak gesproken over MIG/MAG lassen. Er zijn erg veel overeenkomsten tussen de twee lasprocessen. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van vergelijkbare apparatuur. Het fundamentele verschil zit in het beschermgas dat wordt gebruikt om het ‘smeltbad’ schoon te houden.
MIG lastechniek valt evenals het TIG lassen onder de noemer smeltlassen en booglassen. Bij smeltlassen ontstaat de verbinding door het smelten van metalen, zonder dat mechanische druk wordt toegepast. Er wordt gesproken van booglassen wanneer er een (elektrische) boog getrokken wordt tussen het proefstuk en de lastoorts (of in dit geval lasdraad). Anders dan bij het TIG lassen, wordt bij de MIG lastechniek de lasdraad automatisch toegevoegd door een push/pull systeem in het laspistool. Het is dan ook een sneller proces dan TIG lassen. De gebruikte materialen zijn tot slot gevoeliger.
Overweeg je om een MIG lasopleiding te doen? Wij adviseren dan om doorgaans eerst een MAG lasopleiding te doen. Op deze manier krijg je makkelijker feeling met het proces en wordt het MIG lassen eenvoudiger om te leren. In de praktijk past men MIG toe voor het lassen van hoog-gelegeerde staalsoorten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de luchtvaarttechniek of carrosseriebouw.
Een lasopleiding bij het Lasinstituut wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen, welke landelijk wordt beoordeeld door het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Ben je nog onervaren in het lassen? Dan begin je op niveau 1. Vervolgens kun je niveau 2 t/m 4 doorlopen om meester te worden.