Gratis lasopleiding volgen i.c.m. stap-budget? Klik hier. Gratis lasopleiding volgen i.c.m. stap-budget? Klik hier. Gratis lasopleiding volgen i.c.m. stap-budget? Klik hier. Gratis lasopleiding volgen i.c.m. stap-budget? Klik hier. Gratis lasopleiding volgen i.c.m. stap-budget? Klik hier. Gratis lasopleiding volgen i.c.m. stap-budget? Klik hier. Gratis lasopleiding volgen i.c.m. stap-budget? Klik hier. Gratis lasopleiding volgen i.c.m. stap-budget? Klik hier.

Lassen met praktijkervaring

Handvaardigheidsopleidingen

Handvaardigheid- en praktijkopleidingen zijn opleidingen waarbij je leert om een lasproces toe te passen in de praktijk. Het Lasinstituut biedt NIL-lasopleidingen niveaus 1 t/m 4 aan voor alle lasprocessen.

Onze lasopleidingen

MAG-lassen

De MAG lasmethode is één van de meest gangbare en breedst inzetbare processen in de lastechniek. Veel mensen die een lasopleiding willen volgen, en nog niet precies weten in welke branche ze hiermee werkzaam zouden willen zijn, kiezen voor een MAG lasopleiding. Het betreft een relatief makkelijk te leren proces (in verhouding tot andere lasprocessen) en de vraag vanuit bedrijven naar kandidaten die bekwaam zijn in MAG lastechniek is erg hoog. De afkorting MAG staat voor Metal Active Gas. Dit duidt op het gebruik van actieve gassen. Dit wil zeggen dat het reageert met zuurstof, anders dan bij inerte gassoorten (MIG lassen).

International Welding Engineer (IWE)

In toenemende mate wordt kennis van las- en verbindingstechnieken belangrijker. Met de post-Hbo opleiding International Welding Engineer ga je aan de slag met deze stof op het hoogste niveau. Als Laspraktijkingenieur/Welding Engineer, coördineer je alle las-technische zaken in het bedrijf. Je bereidt de werkzaamheden voor, bent verantwoordelijk voor de uitvoering, de kwaliteit, het laswerk en de lassers. De opleiding heeft als doel om de normen en regelgeving, zoals de EN 1090, de NEN-EN-ISO 3834 en de EN-ISO 1473, goed te kunnen interpreteren. Met het certificaat International Welding Engineer (IWE) toon je aan te beschikken over deze benodigde kennis en ben je lascoördinator volgens de EN ISO 14731.

Schakelcursus International Welding Technologist

De Schakelcursus Middelbare Lastechniek (S-MLT) richt zich op deelnemers met onvoldoende vooropleiding voor de opleiding International Welding Technologist (IWT). Voor de opleiding IWT dien je te beschikken over een (ten minste) Mbo-niveau 4 diploma in een technische richting. Voor kandidaten die hierover niet beschikken is er een alternatieve route; de schakelcursus. Tijdens de opleiding S-MLT worden jou alle handvatten geboden om straks optimaal voorbereid door te stromen naar de opleiding IWT.

European Welding Coordination Personnel Specific level

Met de toenemende Europese wetgeving, zoals NEN-EN 1090, wordt de functie van de lascoördinator steeds belangrijker. Dit heeft vooral consequenties voor de laswerkzaamheden bij staalconstructiebedrijven. Om conform de NEN-EN 1090 de gewenste kwaliteit voor het lasproduct uit te voeren, dienen zij te beschikken over een lascoördinator minimaal niveau B. De NEN-EN 1090 verwijst voor het vereiste kennis- niveau van de lascoördinator op basis niveau naar de NEN-EN-ISO 14731. De lascoördinator is een persoon die binnen een bedrijf wordt aangesteld als algemeen aanspreekpunt voor lasprojecten c.q. laswerkzaamheden en inspecteren van laswerken.

European Welding Coordination Personnel Basic level

De cursus EWCP-B, die voorheen RWC-B werd genoemd, is bedoeld om mensen met een specifieke werkervaring aanvullende kennis op te laten doen, om als lascoördinator level Basic te kunnen functioneren. Per 1 juli 2014 is de EN 1090-1 verplicht binnen de EU en voor staalconstructiebedrijven (fabrikanten) verplicht een CE verklaring op te stellen bij het op de markt brengen van stalen en aluminium constructiedelen. Volgens de EN1090 worden aanvullende technische eisen gesteld aan staal en aluminiumconstructies.? Bedrijven zijn gerechtigd een CE verklaring op te stellen indien hun FPC door een extern aangemelde organisatie is gecertificeerd. Een FPC bestaat voor bedrijven met een lasproces uit drie onderdelen: Een ISO 9001-achtige opzet van bedrijfsprocessen. Een ISO 3834-achtige opzet van het laskwaliteitsysteem. Een lascoördinator met voldoende kennisniveau in relatie tot uitvoeringsklasse, materiaal en materiaal dikte.

International Welding Technologist

In toenemende mate wordt kennis van las- en verbindingstechnieken belangrijker. Als International Welding Technologist (IWT), voorheen Middelbare lastechniek (MLT), coördineer je alle las-technische zaken in het bedrijf. Je bereidt de zaken voor, bent verantwoordelijk voor de uitvoering, de kwaliteit, het laswerk en de lassers. De opleiding heeft als doel om de normen en regelgeving, zoals de EN 1090, de NEN-EN-ISO 3834 en de EN-ISO 1473, goed te kunnen interpreteren. Met het certificaat International Welding Technologist (IWT) toon je aan te beschikken over deze benodigde kennis en ben je lascoördinator volgens de EN ISO 14731. Een International Welding Technologist (IWT) is verantwoordelijk is voor: – De lastechnische aspecten bij: voorbereiding, vervaardiging, kwaliteitsaspecten en lasprocessen; – Bedrijfstechnische en bedrijfseconomische facetten van het lassen in het productieproces; -Contacten tussen opdrachtgever en eigen bedrijf met betrekking tot het lassen. – Verder geeft deze opleiding invulling aan alle eisen zoals gesteld in de EN-ISO 14731 ten aanzien van het tweede niveau van Lascoördinatie: personeel met uitgebreide technische kennis (zie ook bijlage A van EN-ISO 14731).

International Welding Inspector Comprehensive level IWI-C

Beschik jij over je diploma IWE of IWT, en ben jij klaar voor de volgende verdieping? Lasinstituut verzorgt dit jaar de International Welding Inspection Personnel level C (IWI-C). De lessen worden verzorgd door Technisch Directeur Marchel Kaspers van Lasinstituut & vakspecialist uit het bedrijfsleven. Samen met onze deelnemers, staan we stil bij het afnemen en opstellen van Lasmethode Beschrijvingen, Lasmethodekwalificaties & Lasser-kwalificaties (WPS & WPQR’s & WPQ), en het opstellen of controleren van een inspectie- en lasplan volgens Europese normen. De lasinspecteur level C controleert de kwaliteitsdocumenten en inventariseert/coördineert eventueel aanvullend onderzoek (NDO/DO). Hij of zij is de specialist op het gebied van laswerkzaamheden en vaak eindverantwoordelijk voor de kwaliteit op lasgebied binnen de organisatie.

Terugkomdag VT-w2 & EWCP

Trainingen visuele lasinspectie bij het Lasinstituut, één stap verder! Lasinstituut is marktleider op het gebied van Lasinspectie-opleidingen. Jaarlijks leiden wij meer dan 200 visueel lasinspecteurs op, en helpen we talloze professionals hun kennis op het gebied van inspectie op peil te houden. Uniek in Nederland-> Gegoten werkstukken, alle lasonvolkomenheden in kaart! Eerder informeerden we jullie al over onze unieke gegoten werkstukken-methode voor de opleidingen VT-w1 en VT-w2. Door gebruik te maken van gegoten werkstukken, kunnen we klassikaal specifieke lasnaden behandelen, waarbij iedereen exact hetzelfde werkstuk op de tafel heeft staan. Recentelijk hebben we de collectie werkstukken uitgebreid, en hebben we nu officieel ALLE lasonvolkomenheden zoals omschreven in NEN-EN-ISO 5817 in de collectie!

Visueel lasinspecteur level 2 (VT-w2)

De 6-daagse opleiding Visueel Lasinspecteur niveau 2 (VT-w2) biedt inzicht in alle facetten van het visueel beoordelen van lasonvolkomenheden in staal en roestvaststaal volgens NEN-EN-ISO 5817 en in aluminium volgens EN-ISO 10042.

Visueel lasinspecteur level 1 VT-w1

De 6-daagse opleiding Visueel Lasinspecteur niveau 1 (VT-w1) biedt inzicht in alle facetten van het visueel beoordelen van lasonvolkomenheden in staal en roestvaststaal volgens NEN-EN-ISO 5817 en in aluminium volgens EN-ISO 10042.

Meesterlasser

De NIL-kaderopleiding International international Welding Practitioner (IWP) of ‘Meesterlasser’, is bedoeld voor gevorderde lassers die een stap overwegen richting een inspecterende, coördinerende of leidinggevende functie.

Lasspecialist (IWS)

Een opleiding van lastechnisch kader voor medewerkers die in een bedrijf belast zijn met leidinggeven aan en toezicht houden op de praktische werkzaamheden.

Onze handvaardigheidsopleidingen

Deze opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor de Lastechniek (NIL) en wordt gegeven overeenkomstig de richtlijn van de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF).

LET OP: de opleiding zoals wij deze aanbieden is de eenjarige opleiding IWS, waarbij men kan instromen indien men beschikt over een IWP diploma.

Wat leer je tijdens een handvaardigheidsopleiding?

De handvaardigheid- of praktijkopleidingen zijn toegespitst op het leren lassen van bovenstaande lasprocessen in de praktijk. In al deze lasopleidingen zit echter ook een stukje theorie verwerkt, welke aan de hand van een examen wordt getoetst.

Lassen met leerproblematiek of taalbarrière?

Wanneer er bijvoorbeeld in verband met leerproblematiek of een taalbarrière weinig perspectief is om ook het theoretische onderdeel van de handvaardigheid- of praktijkopleidingen tot een succes te brengen, kan er worden gekozen voor een praktijkdiploma. In dit geval wordt de theorie buiten beschouwing gelaten en doet de kandidaat enkel een praktijkexamen. Desgewenst kan later de theorie alsnog worden behaald, waarna het diploma wordt omgezet naar een regulier diploma.

Lassen in de praktijk: Verschillende niveaus

De handvaardigheid- of praktijkopleidingen zijn onderverdeeld in vier niveaus. Ook wanneer je nog geen ervaring hebt met het lasproces. dan begin je gewoon bij de basis op niveau 1.

Heb je al wat ervaring met het desbetreffende lasproces (bijvoorbeeld vanuit de praktijk, of een voorgaande opleiding), dan heb je de mogelijkheid om in te stromen op een hoger niveau. In principe geldt een vrije instroom t/m niveau 3.

Naast niveau wordt onderscheid gemaakt in de verschillende lasprocessen en materialen. Voor de lasprocessen TIG en MAG geldt dat er gekozen dient te worden voor een specifieke materiaalsoort aluminium (enkel in het geval van TIG), staal en RVS.
Wil je weten of dit voor jou een verstandige optie is, dan kunnen we dit voor je beoordelen aan de hand van een vrijblijvende testdag.

lasinstituut academy - online leeromgeving

Bij het Lasinstituut helpen we onder het vaandel van onze
vertrouwde partner DNV, bedrijven met certificeringen op
zowel bedrijfs- als medewerkersniveau. Van een ‘eenvoudige’
lasserkwalificatie voor een binnenhoeklas, open V-naad en X-
naad, tot het kwalificeren van de procedures voor onderwater
lassen; In de afgelopen 3 jaar zijn de meest uiteenlopende
projecten de revue gepasseerd.

op de lasinstituut academy vind je

Cursisten krijgen gratis toegang tot ons online leerportaal met de Lasinstituut Academy!

Nieuwsbrief

Wij houden onze klanten graag op de hoogte van ontwikkelingen in de lastechniek. Meld je daarom aan voor onze nieuwsbrief. Zodoende ontvang je interessante vakinformatie, informatie over onze lasopleidingen en workshops én mooie aanbiedingen!